Jeansen känns lite tightare plötsligt... Att det ska vara så svårt att upprätthålla goda vanor när man byter miljö och inte står för matinköpen.

Medvetna val i all ära, men det är ändå otrooooligt svårt när samtliga val går åt det sämre hållet.

Jag längtar hem - till vardagen, rutiner och planering! Men först ska det firas nyår i Skåneland... Puh!

Innan julfirandet startade på riktigt för andra gången i år (denna gång med familj nr 2) tog jag ett komprimerat Fustra-pass. Fick bli med egen kroppsvikt eftersom här inte finns så mycket redskap att tillgå... Kändes gött ändå att få röra på sig och jag njöt lite extra av lunchen med sillbuffé på 10 (!) olika sillsorter, ägg, 2 sorters lax och lite bröd. Mums!
 
Dagens pass
Uppvärmning:
2 min motionscykel
 
15 burpees
cirkel 1, 2 varv:
15 benböj
15 lateral raise
plankan 45sek
 
15 burpees
cirkel 2, 2 varv:
15 höftlyft
15 armhävningar
15 omvända crunch
 
15 burpees
cirkel 3, 2 varv:
15 breda benböj
15 tricepsdips på bänk
15 raka crunches
 
Total tid: 28 svettiga minuter.
 
 
dagens träning,

Mitt uppe i julfirandet. Matintaget blir ju vad det blir och helt ärligt, det kunde varit mycket värre. I alla fall hittills. Mannens familj (som vi firat med till och med idag) är ganska sockerfria av sig, så inget julgodis har slunkit ner. Lite julfika bara… På dryckesfronten har det kanske inte har varit så bra dock, både öl och snapsar.


Nu väntar julfirande med min familj, en mycket mer sockersnaskande sådan. Det återstår att se vad som väntar. 


Långpromenader
har det blivit både söndag och måndag i alla fall, och i söndags blev det även ett 15-minuters plankpass:
- vanlig planka 3x60sek
- sidoplanka 3x45sek
- jack-knives på boll 3x15
- planka armar på boll 2x45sek


Får se om jag hinner ta mig ner till biljardrummet i källaren imorgon och avverka ett litet svettigt pass på bl a motionscykeln (jo, jag vet, det låter lite knasigt men det står faktiskt en motionscykel bredvid biljardbordet, piltavlan och ölkylen…).


Jultomten kom inte med någon PT online-träning eller World of Shape’s 6-månadersprogram igår. Fick däremot lite pengar som jag funderar på att investera i mig själv via något av ovanstående… Ska läsa in mig på olika alternativ och se om jag hittar något som är intressant. Fick dock ett hopprep, precis som jag hade önskat mig, så jag kan använda det så länge… :)


Jag har nämligen sett lite bilder på mig själv från dagarna och inser att även om jag var ytterst nöjd med min kick-start-insats och mina nu -3,5kg så är jag låååångt ifrån där jag vill vara. Ser precis lika stor och fluffig ut på bilderna som innan jag började kämpa… Och ingen har ens nämnt att jag ser lite slankare ut heller, hmm. Bara min kompis som vet mer exakt vad jag faktiskt har sysslat med sista sex veckorna. Jaja, inte hänga läpp för det. Nya tag i januari istället.

 

Har bestämt mig för att fredagar ska bli min formcheck-dag med vägning varje vecka i och mätning varannan.

Gårdagens resultat sedan 12/12:
-0,4kg (totalt -3,1kg sedan 12/11)
Det är 0,9kg kvar till decembers mål. Hm, får väl se om man klarar det med alla middagar i jul!

Jag fick i alla fall ihop totalt fyra träningspass denna vecka, dagens inplanerade hade jag inte riktigt ro att genomföra mitt i all packning och städning.

Nu väntar jul- och nyårsfirande på bortaplan. Träningskläderna är med, men jag tror jag ska ha som mål att komma ut på en långpromenad varje dag och ev några plankor. All träning utöver det är bonus! Efter nyår kör jag igång igen på allvar!!

Våra vänner har den finfina traditionen att bjuda in till bubbel-mingel några dagar innan jul varje år. Det är alltid supertrevligt, men i år var det barnfritt och om möjligt ännu trevligare!! Man fick tid att föra hela konversationer med folk vilket annars inte riktigt tillhör vanligheterna! :) Massa bubbel slank ner, lite paj och till slut... CHOKLAD!! Sååå gott!

Farmor och farfar hämtade barnen på eftermiddagen och vi fick en hel natts sömn och kunde äta en lyxig frukost i lugn och ro framför brasan imorse.

Sen var det bara att packa, städa och fixa inför eftermiddagens avresa söderut och kommande veckas jul- och nyårsfirande.

Tog mig i kragen och körde mitt planerade 17-minuterspass. Nu känns livet genast lite bättre igen! :)

Imorgonkväll vankas barnfritt bubbel-mingel, ska bli riktigt nice! Ett förmiddagspass och god kosthållning under dagen så är det bara att bubbla på! Längtar...
Jaha, då kom den andra motivationsdippen, suck. Vet inte varför riktigt, men har inget sug alls för att träna för tillfället. För två veckor sedan gick jag glatt upp på morgonen när dottern vaknade och körde ett tidigt träningspass. Eller tog tillfället i akt när hon sov middag. Och snörade på mig promenadskorna för lite extra powerwalk-motion. Nu ligger jag hellre och drar mig i sängen på morgonen, ligger i soffan och pillar navelludd eller sitter framför datorn och letar bra träningsbloggar när det är middagslur och är inte alls sugen på att gå ut och gå med vagnen i det gråa trista vädret...
 
Kan det bero på att det inte är "skarpt" läge längre? Även om jag inte officiellt deltog i FitnessFighten gick jag in för det som en tävling, bara mot och med mig själv men ändå. Eller beror det på att kosthållningen inte varit lika strikt som innan och att det soffar ner en lite extra? Det känns som det blir en transportsträcka december ut och nya tag i januari. Får väl hitta på något nytt "tävlings"-moment till dess för att jag ska tagga till lite extra.
 
Igår blev det i alla fall ett MammaFitness-pass som planerat (även i måndags faktiskt) och idag står ett "17-min för hela kroppen"-pass på agendan. Hoppas få till det när barnen lagt sig eftersom jag inte lär få tummen ur att göra det nu på dagen... Mannen ska på julfest med jobbet så jag är själv med barnen ikväll och då vet man aldrig riktigt vad som händer. Lite positivt är ju att det känns i kroppen i alla fall - med andra ord gör MammaFitness-träningen liiiite nytta. :)
motivation,

Kvällens middag blev kyckling utifrån ett MammaFitness-recept. Jättegott, rekommenderas verkligen!


Fyllda kycklingbröst med soltorkade tomater
(4 personer)

4 stora kycklingbröst, à 150 g
100 g parmaskinka (jag hade vanlig skinka)
8 soltorkade tomater i olja (jag hade vanliga torkade)
8 vitlökklyftor, marinerade i skivor (jag hade 3 vanliga klyftor)
200 gram fetaost
Grönsallad
2 avokado
2 tomater
1 rödlök, hackad 

Bryn kycklingbrösten i varm stekpanna så de får fin stekyta. Lägg i parmaskinkan och stek snabbt. Mixa hackade soltorkade tomater, skivade vitlöksklyftor med fetaosten och parman. Gör ett snitt i kycklingen och fyll dem med ost- och parmaröran. Baka i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Servera med grönsallad med avokado, tomat och hackad rödlök. 

 
 
dagens middag, recept,
För flera år sedan hittade jag ett receptknäckebröd i tidingen Buffé som jag bara var tvungen att prova. Om det blev gott tyckte jag det kunde vara en trevlig liten gå-bort-present så här i juletid. Och det blev supergott. Till och med så gott att det förväntas att jag har med mig det varje år nu på jul. För något år sedan hanns det inte riktigt med att julbaka och då var det en del besvikna miner vill jag minnas... Hur som helst, igår var det dags för årets knäckebrödsbak. Testa gärna, det blir kanongott! :)
 
 
 
Fröknäcke (4 plåtar, ca 50 knäckesticks)
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk baksirap
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
vatten till pensling
1 dl rostade solrosfrön (jag har säkert det dubbla)
1/2 dl sesamfrön
flingsalt
 
Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Dela degen i 4 bitar. Mjöla arbetsbänken med vetemjölet. Kavla ut 1 bit i taget, så tunt som möjligt. Lägg den på bakplåtspappersklädd plåt.
Nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och flingsalt. Kavla in fröna. Kör "spår" i det utkavlade brödet med en pizzadelare till lagom stora bitar.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills brödet fått färg och blivit sprött. Låt bröden svalna på galler. 
 

I år blir knäckebrödet en del av dagisfröknarnas lilla julklapp,
tillsammans med ett litet doftljus och ett stickat polkahänge till granen.
 
 
 
baka, recept,
En bra dag idag! Mycket tack vare en ordentlig genomgång av garderoben, jag provade ALLA mina kläder och sorterade ut det som inte passade längre. Och det var en hel del! :) Det roligaste av allt är att jag kan ha nästan alla kläder som jag hade när jag var i min bröllopsform sommaren 2011. Trots att vågen fortfarande visar +5kg. Med andra ord, vågen ljuger! Haha...
 
Så här ser veckans plan ut. 5 dagars träning är inplanerade, förhoppningsvis får jag till alla. Det hade kännts bra inför julen. Jag fick lite beslutsångest för vad jag skulle träna nu när jag kan välja fritt. Behövde en paus från Fustra kände och började bläddra i mina gamla Fitness Magazine-tidningar för träningsprogram. Åhhh, det fanns ju hur mycket som helst!! Och Sanna hade ett upplägg som verkar grymt, men det kräver ett gym vilket jag inte riktigt vet om jag fixar just nu... Svårt att välja och det blev därför MammaFitness basprogram, i kombination med Poworkouts "17 min hela kroppen". De är väl inkörda, jag kan övningarna och får kontakt med musklerna. Jag sparar FitnessMagazine-programmen och Sannas triset till 2013!
 
Kan verkligen rekommendera Poworkouts träningsprogram. Har deras Trim&Tone- och 17 min hela kroppen-appar och gillar dem skarpt. Enkla, effektiva övrningar (utmärkta för hemmaträning) och man kan göra det hur jobbigt man vill. Gillar man även deras Facebook-sida kan man ta del av bra tips, utmaningar och träningsupplägg. Toppen tycker jag!
 
Veckans "kom-i-håg":
- dricka mycket vatten
- fullt fokus i varje träningsövning
 
kostdagbok, mammafitness, poworkout, schema,
Det har varit en riktigt härlig helg. Det snöade ordentligt igår och vägarna var dåliga så det blev ingen tur till svärföräldrarna som planerat på förmiddagen. Istället begav vi oss hela familjen till Frölunda Torg och bl a MQ. Hittade väl inget jättemycket, men det var kul att prova kläder för allt satt så mycket bättre plötsligt! Fick med mig en topp och en långärmad vardagströja hem. :) Ganska jobbigt dock att shoppa med två otåliga barn (och man också för den delen) så det blev en snabb tur. 
 
På kvällen hade vi några kompisar på middag. Enkelt men gott, glömde dock att ta några bilder... Svampcrostini, julmustkyckling och vit chokladpannacotta stod på menyn. Till det lite bubbel och ett gott rött vin. Ingen hälsokväll direkt, men gott var det. Och jättetrevligt!
 
Det har blivit lite slappare nu sedan kick-starten tog slut i tisdags, både vad gäller mat och träning. Hade liksom inget schema klart för resten av veckan och då har det blivit lite hipp som happ. Slut med det nu och kost- och träningsplanering för nästa vecka kommer snart upp på bloggen.
 
Dagens kvällsmat blev i alla fall godkänd; pannbiff med kesella-chili-sås och sallad. Snabblagat, nyttigt och gott.
 
 
Pannbiff med kesella-chili-sås och sallad (4 port)
ca 800g nötfärs
4 vitlöksklyftor
salt, peppar
50g kesella
50g turkisk yoghurt 3,5%
ca 2 msk chilisås
 
Blanda färs, vitlök, salt och peppar. Forma 8 biffar och stek i panna ca 3 min/sida. Fettet från biffarna räcker. Blanda ihop kesella, yoghurt och chilisås.
Lägg upp sallad, tomat, gurka och majs på tallrikar. På med biffarna och lite sås. Klart!
 
 
 
Morgonpigg dotter har sina fördelar (även nackdelar dock...).
Dagens träningspass är avklarat.
 
 
dagens träning,
Det blev en tredje vilodag på raken. Inte helt enligt plan, men med en sjuk son blev det svårt att få till någon träning idag. Och med ändrade planer imorgon var jag tvungen att åka och hämta ut julkort på FujiFilm på kvällens avsatta träningstid för att vi ska hinna få iväg dem senast på söndag... Puh, decemberstress... Och jag som var så nöjd med att ha inhandlat samtliga julklappar innan decembers början och såg fram emot en lugn julmånad.
 
Ikväll har det varit tomteverkstad här hemma. Alla julklappar har slagits in och har fått etiketter. Det är bara rimmen som ska på också. Och skrivas... Det är ju så mycket enklare (och roligare!) på lagom lulliga glögg-kvällar, men det passar ju inte riktigt in i min livsstil i år. Dags att bli nyktert kreativ med andra ord, haha! :)
 
 
Imorgon blir det en snabb tur ner till svärföräldrarna på förmiddagen och förhoppningsvis ett ännu snabbare besök på MQ på vägen hem. De har ju 20% på hela sortimentet t o m söndag och min belöning efter genomförd Kick-start var en outfit, så det kunde ju vara bra att passa på nu. Behöver nog något nytt att ha på mig på jul...
 
På eftermiddag/kväll ska vi bjuda vänner på middag. Hoppas tidsschemat klaffar så att jag hinner med ett träningspass tidig eftermiddag. Hade kännts extra gött eftersom jag vet vad vi ska käka på kvällan, haha... :)
 
Idag är det lucia och det återstår 18 dagar av december, eller om man så vill 2,5 vecka. Efter en vilodag igår, både vad gäller kost och träning, är det dags att fokusera på målet med årets resterande dagar. Detta blir någon slags mellanperiod mellan kick-starten och 2013 års kraftansträngning.
 
Träning
Träning mår jag bra och får energi av. Eftersom jag redan är inne i det känns det jätteviktigt att hålla tag i denna bit så det inte blir så tungt att starta upp i januari sen. Samtidigt vill jag lägga det på en nivå som känns genomförbar och som inte kommer tråka ut mig eller fresta mig att hoppa över något pass.
 
Kosten
Juldagarna närmar sig och är självklart årets svåraste tid att äta sunt och nyttigt. Jag har kostprogram både från World of Shape och MammaFitness och jag tror att jag kommer kombinera dessa lite grann; äta bra i veckorna, minska kolhydraterna på andra halvan av dagen (lite beroende på vad det är för träning för dagen) samt införa en ätardag i veckan. Just på jul blir det till att äta av det jag tycker bäst om, utan att för den del tänka allt för mycket på mängden. Egentligen gillar jag bara en del av julbordet och då finns det ju ingen anledning att äta massa av det andra bara för att...
 
Decembers mål
- träna 4 dagar i veckan, övriga dagar promenad och plankor
- strikt kost i veckan, lite friare på helgen inkl en ätardag (inom rimliga gränser så klart)
- göra en paus i att införa kosten i ShapeUp-appen och börja lita på det egna ögonmåttet
- fortsätta göra veckoplanering både vad gäller kost och träning
- dricka myyyyycket mer vatten!
- minska 1,4kg för att inleda 2013 under 70 kg :)
 
Det stora målet för december är att hitta balans. Det behöver, och ska, inte vara allt eller inget. Medvetna val kommer bli ledorden...
 
Under min kick-start-månad har jag varit sjukt diciplinerad när det gäller planering. Just planering är A och O för att få det att fungera, i alla fall för mig. Varje söndag har jag gjort upp ett schema för kommande vecka med vad det är för mat som gäller samt när på dagen jag behöver träna för att gå ihop familjepusslet. Självklart har schemat inte följts till punkt och pricka, det har dykt upp oförutsedda saker i princip varje dag... :)
 
MEN, schemat har varit en trygghet att luta sig tillbaka mot för att lätt komma tillbaka i rätt spår igen. Det har också varit värdefullt för mig att t ex veta att på torsdag MÅSTE jag träna på morgonen om jag ska få ihop det. Självklart påverkar det även träningstiden på onsdagen och i viss mån även tisdagen. Jag vill inte köra ett kvällspass på onsdagen och vakna helt slut i kroppen på torsdagmorgon för att tvingas köra ett nytt pass då.
 
Här är alla mina fyra veckors scheman, kanske kan vara en liten hjälp och ge lite inspiration till andra som kör FitnessFighten eller Kick-start. Håll tillgodo! :)
 
 
 
 
kostdagbok, planering, schema,
Då var dagen för vägning, mätning och fotografering här. Det har varit en bra månad och jag ser enbart tillbaka på dessa 30 dagar som något positivt.
 
Följande har jag åstadkommit:
- tränat 5-6 gånger/vecka, det mesta komprimerade hemmapass á 35 min men ändå
- skärpt till kosten rejält, visst några snedsteg har det blivit men helt klart överkomliga sådana och det har varit nya tag direkt efter
- blivit en jäkel på att planera och prioritera (främst träning och matlagning)
 
 
Resultat:
Vikt: - 2,7kg
Midja: - 4cm
Arm: - 1cm
Lår: - 2cm
Rumpa: - 4cm
Knä: - 2cm
 
Är klart nöjd och fortsätter kämpa på, men med lite modifierat upplägg.
 
före efter,
Idag är då sista dagen och hur har den varit? Jo, själva dagen har varit kanon! Började med en långpromenad på förmiddagen efter dagislämning, fick köpt en ny dörrbroms på K-rauta eftersom vår blåst sönder och monterade den på dörren, tog julkort på barnen (vilket är stört omöjligt att få båda nöjda och glada på samma kort!) samt redigerade det enda som blev bra och sen lagade jag middag.
 
Matdagen har varit inom ramarna, däremot var träningen idag allt annat än motiverande. Tog mig dagen till ära till gymmet och tänkte avsluta kick-start-perioden med ett tufft och hårt pass. Men väl framme hade jag tappat all träningslust. Det gjorde ont i knä och höfter när jag började springa så jag kom av mig redan där kan man säga. Promenad i kraftigt motlut blev det istället. Vid första styrkecirkeln var det också urtrist. Inget go alls! Lamkörde och hade svårt att fokusera. Struntade i andra cardio-passet och körde bara klart styrkan för att sen åka hem igen, ganska missnöjd. Men men, det var en sådan dag idag och jag tror jag behöver några vilodagar utan skuldkänslor för att ladda om lite...
 
Frukost: Havregrynsgröt, kanel, äppelmos och lättmjölk
Mellanmål 1: Keso mellanmål hasselnötter
Lunch: Pytt på fläskfilé, morötter, palsternacka, zucchini, champinjoner och lök + stekt ägg och feta/kesella/yoghurtdressing
Mellanmål 2: 2 ägg och en latte
Middag: Ugnsstekt kycklingfilé, mango/tomat-salsa, fullkornsbulgur med spenat
Övrigt: Keso + banan, en kopp te
 
Träning: 1 tim 25 min promenad, 35 min ganska kasst styrkepass
 
Imorgon är det vägning, mätning och fotografering. Spännande! :)
dagens träning, kostdagbok, motivation,
Näst sista dagen på denna kick-start! Näst sista träningspasset avklarat. Näst sista kostdagen snart till ända. Och det känns helt fantastiskt. Kommer förmodligen kännas ännu mer fantastiskt imorgon, haha!
 
Dagen till ära har jag varit hos frisören och fixat julfrillan. Sofia på Salong It är kanon och jag är sååå nöjd med både färg och klippning. 3 timmars lyxig egentid satt inte heller helt fel. :)
 
Det börjar bli hög tid att fundera över mål, kost- och träningsupplägg för resten av december, för fortsätta det kommer jag att göra på ett eller annat sätt. Det är en sådan befrielse att vara igång, att se att det ger resultat. Hard work pays off - så är det bara!
 
Totalt idag
Frukost: Havregrynsgröt, kanel, äppelmos och lättmjölk
Mellanmål 1: Keso mellanmål ananas cashew, lyxlatte
Lunch: Räksallad m bulgur och vitlök/yoghurtdressing
Mellanmål 2: 2 knäcke med smör och skivad banan
Middag: Fullkornsspagetti, köttfärsfräs och sallad
Kvällsmål/efter träning: keso, hallon och vanilj
 
Träning: 45 min tungt och effektivt Fustra-pass hemma
 
dagens träning, fustra, kostdagbok,
Söndag idag och jag fick lite sovmorgon, skönt! Eller ja, dottern vaknade vid 5.30 och fick lite välling sen somnade vi om allihop till 8.30. Jag låg kvar och drog mig till 9 medan mannen och dottern gick upp och fixade frukost. Det är man verkligen inte bortskämd med! Sonen har varit hos farmor och farfar hela helgen och bakat pepparkakor, annars börjar dagarna normalt vid 7-snåret oavsett om det är vardag eller helg... Charmen med att ha barn, haha!
 
Det blev lite lussebak här hemma på förmiddagen. Det är ju lucia i veckan och man skulle ha med eget kaffe med dopp till dagis julfest så jag insåg att jag fick ställa mig och baka lite för att inte vara en dålig mamma. I år blir det väl främst andra som käkar upp bullarna hoppas jag. En bulle per advent, samt en på lucia kan jag väl kosta på mig i alla fall. Det blev tre varianter på samma deg. En med vit chokladfyllning (förra årets bullar som alla tyckte var SÅÅÅ fantastiska), en med mandelmassefyllning och en med helt vanliga lussekatter. :)
 
 
När farföräldrarna skulle lämna tillbaka sonen bjöd de in sig själva på lunch. Vi hade dock inte förberett för detta och hade därför inget hemma, så det slutade med en julbrunch på Skansen Kronan. Otroligt mysig lokal och vilken potential till världens mysigaste restaurang! Nu var det ganska spartanskt inrett, eller nä kanske inte spartanskt, men det var bord och stolar av festlokal/konferens-stuk. Maten var helt ok, men trots att vi var där 5 min efter sittningens början tog flera rätter slut. Lite si och så med andra ord. Efter det blev det lite adventsfika här hemma.
 
Idag blev det ingen träning, veckans första och enda vilodag. Helt ok i och för sig, men med tanke på dagens usla kost kanske det hade känts bättre att få röra på sig lite ändå... Får ta igen det med ett extra hårt pass imorgon och exemplariskt käk.
 
Dagens mat
Frukost: Havregrynsgröt, kanel, äppelmos och lättmjölk
Mellanmål 1: keso + apelsin
Lunch: Julbord
Mellanmål 2: glögg + saffransbulle med mandelmassefyllning
Middag: 2 korv med bröd, ketchup och senap
Övrigt: 5 twist-chokladbitar
 
Trots dålig kvalitet på käket idag var kaloriintaget inte så illa som jag trodde. Klarade mig nog strax över 2000kcal, som i och för sig är mycket mer än planen, men ett ganska "normalt" dagsintag för en kvinna.
 
advent, baka, kostdagbok, skansen kronan,
Dagen började ganska segt, inte alls sugen på att träna... Men när jag väl tagit mitt förnuft till fånga vände det och blev en bra dag. Vi kom ut på en långpromenad i det härliga vintervädret och fick en duktig dos med frisk luft. En god middag, tänd brasa, godis, glögg och lite rimstuga med "Så mycket bättre" på i bakgrunden avslutar en riktigt bra dag.
 
Frukost: Havregrynsgröt, pepparkakskrydda, äppelmos och lättmjölk
Mellanmål 1 (efter träning): kesella+mosad banan, en rågkaka med skivat ägg, latte
Lunch: Fisksoppa från gårdagen
Mellanmål 2: keso, äpple och kanel
Middag: Fläskfilé, klyftpotatis, svamp, spenat, tomat, feta/kesella-sås
Övrigt: En påse pim-pim, ett glas glögg, några twist-chokladbitar (känns helt ok, även om det egentligen inte ingick i kostprogammet)
 
Träning: 60 min Fustra-pass, 75min promenad
 
 
På dag 27/30 upptäckte jag ett nytt favoritmellanmål! Bättre sent än aldrig...
 
Keso m äpple och kanel

100g keso
1 grönt äpple
massa kanel
5 hasselnötter
 
Skala och tärna äpplet. Lägg i en kastrull, häll i en skvätt vatten och strö över myyycket kanel. Fräsk till vattnet är borta och äpplet mjuknat. Hacka nötterna. Lägg upp keso i en skål och häll äpple och nötter över. Mums!
 
 
dagens träning, kostdagbok, recept,
Tänk så fort det vänder! Efter lite överläggning med mig själv kom jag fram till att det var lika bra att åka och träna i alla fall. Tiden hade annars spenderats i soffan eller med något annat ganska meningslöst, och hur nöjd hade man varit med det?!
 
Ett bra Fustra-pass, idag var det dags att återgå till ursprungsprogrammet. Mina favoritövningar, by the way! Jag känner att jag får mest kontakt med rätt muskler just på ursprungsövningarna och det kan vara jobbigt även utan tunga vikter. Idag lassade jag dock på ordentligt så jag hoppas på bra träningsvärk imorgon!
 
Bjuder på en liten gym-bild.
 
dagens träning, fustra, gym, motivation,

Hm, vaknade med lite beslutsångest. Gårdagens träning känns ordentligt i kroppen och jag funderar på att hoppa dagens Fustra-träning och istället nöja mig med en långpromenad följt av ett bra plankpass.

 

Samtidigt är det bara fyra träningsdagar kvar på kick-starten, ska jag inte gasa för fullt hela vägen in i mål? Jag vet ju att jag kommer känna mig så nöjd efteråt.

 

Lugn hemmadag idag. Termometern visade på -14 grader och sonen visade inget som helst intresse för att gå ut och leka i snön. Passade ganska bra med tanke på att dottern fortfarande är ordentligt krasslig. Bra dag, både vad gäller mat och träning.
 
Frukost: fil, kesella, kanel och müsli
Mellanmål 1: wasa husman, keso och kalkon och en latte
Lunch: Kvargplättar m keso kalkon och sallad, samt en plätt med keso och hallon
Mellanmål 2: Finn Crisp m skivat kokt ägg, finknäcke med en skiva dansk ost och fikonmarmelad (var ju tvungen att smaka julklapp från julfesten igår), en kopp te
Middag: Fisksoppa m kesella/yoghurt-aioli
Kvällsmål: Keso, apelsin och pepparkakskryddor
 
Träning: 45-minuters bra och tungt hemmapass
 
 
Ingredienser till kvällens middag, fisksoppa. Var dock så hungrig att jag hann äta upp soppan innan jag reflekterade över att jag inte hade fotograferat själva rätten, haha! Gott var det i alla fall.
 

Fisksoppa 4 pers
2 tsk olivolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
4 selleristjälkar
2 burkar krossade tomater
8 dl vatten (skulle dock minska mängden till hälften nästa gång)
4 lagerblad
2 tsk timjan
rivet skal från en apelsin
400g fisktärningar
200g skalade räkor
salt
peppar
 
Aioli
50g kesella
50 turkisk yoghurt 3,5%
1 vitlöksklyfta
salt
 
Hacka lök och vitlök. Grovrivn morötterna och skiva sellerin. Fräs allt i olja i en kastrull tills det mjuknat. Tillsätt krossade tomater, vatten, kryddor och apelsin. Låt sjuda 20 min. Tillsätt den frysta fisken och sjud ytterligare ca 10 min. Fördela de skalade räkorna i tallrikarna och lägg upp soppan. Toppa med aiolin.
 
Receptet utgår från World of Shape, med viss modifiering.
 
kostdagbok, recept,

Oj, vad mätt jag är! Enligt min veckomatsedel var det egentligen rester från onsdagens middag till lunch idag, men eftersom dottern var sjuk igår blev det ingen utelunch som planerat. Det fanns med andra ord inget färdigt så jag fick improvisera.

Kvargplätt med keso, kalkon och sallad. Därefter en kvargplätt med keso och hallon! Sååå gott, och så mäktigt!

Kvargplättar (2 st)
50 g kesella
3 äggvitor
15 g havregryn

Mixa smeten slät och stek på båda sidor på medelvärde. Man behöver platta ut smeten lite i pannan.
Tillsammans med 100g keso, 70g kalkon, 100g sallad och 80g hallon blev detta ca 315kcal.

dagens lunch,

Idag har varit en hektisk dag. Tanken var att jag skulle köra ett morgonpass men dottern sov till 6.40, så det blev inget med det. Efter dagislämningen bar det av till Frölunda Torg för att köpa en present till jobbets julfest ikväll. Snabbt och effektivt!!

Väl hemma körde jag ett 35-minuterspass med dottern hejandes i gåstolen framför mig. Snabb lunch följt av dusch innan det var dags att hämta på dagis igen.

Vid 17-tiden åkte jag in till jobbet och årets julfest; otroligt fint och gott julbord på Wasa Allé. Hade bestämt mig för att strunta i mat-planen och äta det jag ville. Det slutade med en hel del sill (I love!!), lite lax, försumbart kallskuret och varm mat, lite ost och löjligt lite dessert. Lite glögg, två öl och en snaps slank dock ner. Klart godkänt. Hade med all sannolikhet ätit betydligt mer av det godaste om jag inte varit mitt uppe i kick-starten. :)

Totalt idag
Frukost: lättfil, kesella, kanel och müsli
Mellanmål 1: en skiva rågbröd, keso, kalkon och latte
Lunch: köttfärsbiff, klyftpotatis, kesella- tacosås
Mellanmål 2: keso, banan, vindruvor
Middag: julbord!!

Träning: 35 min fustra-träning hemma

Ocean julöl, ett smaskigt julbord och en tallrik med lite ostar.

 

I början av november kände jag att krävdes en ordentlig insats om jag ska bli av med mamma-fluffet. Allra helst vill jag ha tillbaka en vältränad kropp innan dottern fyller ett år, vilket är i april. Och det ligger ju dessutom lämpligt till för att underhålla formen inför sommaren och beach 2013!
 
Min livssituation nu är lite annorlunda jämfört med när jag körde Fitnessfighten i januari 2011. Då hade jag bara ett barn och sambo att ta hänsyn till, jag kunde ofta träna i anslutning till jobbet eller på lunchen och sambon kunde med sin dåvarande sysselsättning hämta och lämna på dagis om det behövdes.
 
Nu har jag två barn som ska vara nöjda och underhållas, mannen kan varken lämna eller hämta på dagis. MiniSats var min första tanke, det är ju perfekt. Tyvärr gillar inte någon av barnen detta, vilket resulterar i avbrutna och tokstressade träningspass. Lösningen blir istället komprimerade (35 min) hemmaträningspass enligt Fustra-metoden. Framför allt är det cardion jag minskar på (för det är sååååå tråkigt att göra typ X-hopp etc i 10 min) och höjer pulsen med 10-15 burpees mellan cirklarna istället. I den mån det går tränar jag antingen på morgnen innan alla vaknar eller när sonen är på dagis och dottern sover middag. När det inte går att få ihop får de vara med och heja på. :)
 
Start                    dag 10
Vikt: 74kg (!)        - 1,9kg (72,1)
Midja: 81cm        - 2cm (79)
Arm: 34cm          - 1cm (33)
Lår: 61cm           + 0,5cm (61,5)
Rumpa: 105cm   - 2cm (103)
Knä: 40cm          - 2cm (38)
 
före efter,
Jag deltog i FitnessFighten i januari 2011. En kollega hade blivit tipsad av en av sina kompisar och undrade om jag villde hänga på utmaningen att träna en timme om dagen hela januari. En av mina absoluta svagheter (eller styrkor, beror på hur man ser det) är att låta en utmaning bara passera utan att hoppa på. Så det var ju givet, klart jag skulle vara med!
 
Det var en tuff, men rolig och givande månad. Vissa av deltagarna fick (precis som många som deltar nu) otroliga resultat! Mina var något mer blygsamma, men jag var trots detta fruktansvärt nöjd med min prestation!
 
 
Resultat
Vikt: -1,5kg
Midja: -7 cm

 
före efter,

Idag har varit en hungrig dag. Redan innan första mellanmålet började hungern sätta in, första dagen faktiskt som magen kurrat i princip konstant. Kan i och för sig bero på att jag åt lite mindre än jag skulle igår, samtidigt som jag fick till ett riktigt tungt och bra pass på gymmet...

Men men, bortsett från några lakritsbitar har det varit en bra kostdag.
Frukost: Fil blandat med kesella och müsli
Mellanmål 1: En skiva rågbröd med keso och kalkon + en latte
Lunch: Kokt torsk med potatis, morötter, ärtor och kesella-chilisås
Mellanmål 2: Keso med hallon, en kopp te
Middag: Köttfärsbiffar, klyftpotatis, sallad (skulle egentligen vara sås på yoghurt, kesella och tacosås till, men jag var så hungrig så jag åt innan tacosåsen hann komma hem från affären...)
Kvällsmål: En kopp te + keso, apelsin och kanel.
No-no: 28g ensamma Haribo-lakritsar som låg kvar och retade mig i sin gigantiska burk...

Dagens Fustra-träning uteblev, men jag fick ju en 60 min-promenad till
lunchen och kör ett 10 min-plankpass innan sägen.

 

Dagens lunch: Kokt torsk med potatis, morötter, ärtor och kesella-chilisås

dagens träning, kostdagbok,

Nu är det vinter! Idag är det riktigt fint vinterväder, solen skiner och det är -6 grader. Dottern har drabbats av värsta förkylningen och vägrar sova i sin säng på dagarna. Så idag blev det att klä på sig långkalsonger och skidkläder och ta en långpromenad med vagnen efter lunch.

Inte mig emot egentligen, det gav 60min rask promenad på motionskontot. :)
Nu ska jag tina upp med en varm kopp te till min keso/hallon-röra.

 

I januari 2011 drog en kollega med mig i en träningsutmaning som verkade heeeelt galen. Hon hade fått nys om det hela via en kompis som hade läst en blogg på Fitness Magazine. "Träna en timme om dagen - i 30 dagar" var upplägget, samtidigt som man skulle ta ett ordentligt tag om kosten. Vad jag förstår var denna utkastade utmaning från Jarkko starten på World of Shape och FitnessFighten.
 
30 dagars tränade, slit, svettande och planerade fullföljdes med ett otroligt positivt resultat! Kanske hade jag hoppats på aningens bättre vikt- och måttresultat (mina var ganska blyga jämfört med alla andra man hör om), men jag formade om kroppen ordentligt. Och jag gillade verkligen kost- och träningsupplägget - så löjligt enkelt så det går liksom inte att misslyckas! Jag fortsatte i egen regi, varvat med lite andra träningsupplägg, till och från under hela våren och sommaren. Den 20 augusti gick jag ner för altaret i riktigt bra form, och jag kände mig så nöjd med min kropp och vad jag åstadkommit. Detta skulle jag ta vara på och hålla livet ut!! Jo visst...
 
Vårt andra barn låg och grodde i magen och jag hade bestämt mig för att den här gången ska jag BARA gå upp max 11kg (+16kg med första). Med en finfin form innan graviditetens början och ypperlig kunskap om bra kosthållning - det ska väl inte vara några problem?! När jag kom in till förlossningen visade vågen på +24kg... Vad var det egentligen som gick snett?!
 
Jag var otroligt taggad att börja träna så fort dottern kikat ut (i april) och började med knipövningar och pilatesandning i sann Olga Rönnberg-anda redan efter ett par veckor. Så fort jag fick klartecken från barnmorskan hoppade jag på Olgas Magcoachning-program (6 veckor), med fint resultat även om det var döööööden att göra alla dessa plankor varje dag!! Sen kom semestern och en liten formsvacka i början på hösten, så toppformen har av naturliga skäl låtit vänta på sig. Det var fortfarande 8kg kvar till den där bröllopsformen...
 
I början av november tyckte jag det fick vara nog och nu var det dags att ta tag i det här ordentligt om det ska bli av. Jag utmanade min kollega (som också vill bli av med sina sisa mamma-kilo) att köra en Kick-start á la FitnessFighten med start 12 november, men utifrån vad som är realsitiskt i våra liv för tillfället. Framför allt är det träningen som har fått stryka på foten. En hel timmes träning i 30 dagar har inte varit första prioritet att få ihop just för tillfället. Men komprimerat intensivt och effektivt hemmapass enligt Fustra-upplägget har gått att få till 5 gånger/vecka. Och det får man vara nöjd med just nu! Kosten, däremot, ska inte innebära några problem (förutom den egna dåliga karaktären...)!
 
Så här är jag nu, med en vecka kvar av min Kick-start. Därefter tänkte jag fortsätta upplägget under december, kanske något mer avslappnat och med ändrat träningsupplägg. I januari hoppar jag förhoppningsvis på World of Shapes 6-månadersprogram (om tomten kommer med det, står högt på önskelistan).
 
Det är idag ytterligare 6 kg som ska bort. Men framför allt vill jag känna att jag kommer i fast och fin form och blir av med mammafluffet innan dottern fyller 1 år, jag har i skrivande stund 4 månader på mig!
 
 
Då har jag tagit steget och börjat träningsblogga! Känner att det kan vara kul att titta tillbaka på min resa när jag är i mitt livs form (?!) om några månader, haha!
 
Häng med i min resa om du vill! :)